Omdömen om boken:

”En strålande dokumentation” 

Bibliotekstjänsts recensioner anses i bokbranschen vara vägledande. Så här skriver Kaj Fölster om Svenska Hem: 

”En strålande dokumentation om ett stycke svensk historia ges nu ut i en något förkortad utgåva.

… denna bok som ger oss ett viktigt bortglömt kapitel i vår historia…

Pionjärerna drömde om en rättvis värld, i en tid då också rösträttsfrågan och mycket annat fick upp kvinnors medvetande för sina rättigheter och möjligheter.

Boken är skriven i pigg medryckande stil, byggd på fakta som ofta förvånar läsaren av idag”. – (Kaj Fölster, BTJ-häftet 2014)

====================

 

”En underbar bok – rolig att läsa”

Och så här skrev Ronny Ambjörnsson, professor i idéhistoria i sin anmälan av den första upplagan av boken i DN 20/1 2007:

”Det är en helt underbar bok att bläddra i, med foton av butiker och personal, reproduktioner av texter, små rutor med recept, notiser om händelser i tiden.

Men boken är också rolig att läsa. Det är en mycket oakademisk text, med en allvetande berättare som inte drar sig för att skildra känslolägen och tankar. Till en början blir man som läsare lite osäker. Vad är fiktion, vad är verklighet?

Ju mer man läser, desto lättare är det emellertid att acceptera framställningssättet. Författarna vill i första hand ge läsaren en möjlighet att leva sig in i händelseförloppet. Och det fungerar, åtminstone på mig”.

=======================

 

Pernilla Oljelund om ”Svenska Hem”

Manusförfattaren till TV-serien Pernilla Oljelund rekommenderar varmt läsningen av boken ”Svenska Hem” för dem som vill veta mer om den  faktiska förebilden till Fröken Friman.  Se mer på SVT:s hemsida från den 8 november 2016. Läs mer här

Lustfyllt tv-drama  

(DN 14/5 – 13)

”När jag läste boken kände jag direkt vilket fantastiskt bra drama det skulle kunna bli. Jag har tagit skelettet av de verkliga händelserna och de svårigheter som kvinnorna mötte och jag har sedan skapat nya personer med egna historier”.

Manusförfattaren Pernilla Oljelund om arbetet med ”Fröken Frimans krig”. Läs hela Georg Cederskogs DN-artikel här 

======================

 Svenska Dagbladet – ”Bakom tv-serien finns en viktig och verklig berättelse om kvinnohistoria, rösträttskamp och kooperationen, skriver Ulrika Knutson den 27/12 -13. Läs mer

========================

 D N – ”En härlig feministisk måbra-historia” skriver Maria Schottenius om Fröken Frimans krig den 27/12. Läs mer här

Nytt: Tidningen Vi om Svenska hem

Tidskriften Vi, som ges ut av Kooperativa förbundet, skriver om kvinnokooperativet Svenska Hem i nr 1 2017. Där återberättar redaktionschefen Tomas Dur Fläckman grunddragen i historien och avslutar med följande fotnot: ”TV-serien Fröken Frimans krig – och denna artikel – står i stor skuld till Björk&Kaijsers bok”.

Svenska Dagbladet – Glöm inte Fröken Frimans andra krig skriver tidningens politiska chefredaktör Tove Lifvendahl om Anna Whitlocks roll som skolpionjär den 5/1. Läs mer här

IMDB Om Fröken Frimans krig med hela rollistan bl a se mer här

Fönstret:  Läs Maria Ullstens intervju med Sissela Kyle i senaste numret av ABF:s tidskrift Fönstret

=======================

Starka kvinnor har fört jämställdheten framåt, men än finns mycket kvar att göra, skriver två politiker på Corren 8/1

Från SVT:s tittarservice 9/1:

Jag måste bara få säga att det är det bästa på länge jag sett på tv och har sett de tre avsnitten några gånger till på svtplay efteråt. Älskar den! Väldigt välgjort och med en varm känsla och man vill bara se mer!   Skrivet av Jonna 

 

Svenska Dagbladet: Kvinnornas konsum – en god men kort affär. Läs Eva Bäckstedts recension av utställningen på Stockholm stadsmuseum 2006 här