Boken som

blev TV-serie!

Fröken Frimans krig har blivit ett begrepp i Sverige. Tredje säsongen av succé-serien har just sänts i SVT. Men vill du veta något om Dagmar Frimans förebild skall du läsa om eldsjälen Anna Whitlock och hennes kamp för kvinnors rättigheter. Historien berättas i en bok av Monika Björk och Eva Kaijser. Den gavs först ut redan 2005 med titeln ” Svenska Hem – en passionerad affär”. I samband med filmatiseringen av första säsongen 2013 gavs boken ut på nytt med undertiteln” Den sanna historien om Fröken Frimans krig ”.

Eva och Monika kommer gärna och talar om den verkliga historien, som sedan blev ett TV-drama. Läs här

 

”En strålande dokumentation om ett stycke svensk historia”  är Kaj Fölsters omdöme om boken.  Se mer

Läs om Anna Whitlock och verklighetens Svenska Hem i den nya utgåvan. Beställ här

Dokumentär i SVT:

Kvinnorna på

fröken Frimans tid

I kombination med tredje säsongen av Fröken Frimans krig, sände SVT:s dokumentär-redaktion kring julen 2016 en film i två delar med Kattis Ahlström som guide.

Också den här dokumentären bygger  till en del på Monikas och Evas bok om Svenska hem. Men Kattis reser också runt i Sverige och pratar med kvinnor som kan berätta mer om den kamp som deras förmödrar drev för att så småningom erövra också rösträtt för kvinnor. Dokumentären går fram till den 27 juni 2017 att se på SVT Play.

Kattis Ahlström med nutida riksdagskvinnor

Latona Ord & Ton arbetar med förlagsverksamhet, musik och journalistik

© 2013. Latona Ord & Ton. All Rights Reserved.